Vastzittende deuren openen in coronatijd

Tekst: heavymettaal.com

Nee, deze tekst gaat niet over breekijzers. Wél over verder kijken dan je neus lang is om kansen te benutten en mensen écht te helpen. Kijken naar mogelijkheden, in plaats van te blijven hangen in beperkingen. Het lijkt vanzelfsprekend dat een hypotheekverstrekker met winstoogmerk dat doet, maar weinig is minder waar. Dat leg ik uit aan de hand van iets wat me pas is overkomen.

Ik heb veel klanten in Helmond-West. En ook een paar in het westen van het land, overgehouden aan de periode waarin ik op projectbasis in de Randstad werkte. Een coach uit Rotterdam – niet Dick Advocaat maar iemand die managers coacht en adviseert – belde me. Hij wilde een financiering afsluiten. Helaas was er een klein probleem: de hypotheekverstrekker werd niet heel enthousiast van zijn huishoudboekje. Hij was namelijk ondernemer en zeker in de beginmaanden van corona viel er weinig te coachen voor hem. De bank in kwestie keek met zorgelijke blik naar zijn gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar en had slecht nieuws. “Helaas, het risico is te groot. Fijne dag nog”, was de boodschap.

Veel te kortzichtig

De coach in kwestie kwam naar mij voor een second opinion. Na het bekijken van de relevante documenten kwam ik al snel tot de conclusie dat het wél mogelijk en verantwoord moest zijn om aan de financiering te komen. Hij verdient namelijk al vijftien jaar een goed inkomen en heeft ook een manier gevonden om online zijn trainingen aan de man te brengen, wat loopt als een Intercity. Dat de beste man puur door een voorjaarsdip, veroorzaakt door iets buiten zijn macht, nul op zijn rekest zou krijgen, vond ik véél te kortzichtig. “Ik ga het voor je proberen te regelen”, zei ik.

Om een al lang verhaal niet nóg veel langer te maken: het is gelukt. De beste man heeft zijn financiering. Tegen gunstige voorwaarden en volkomen verantwoord. Het was behoorlijk wat werk, maar daar ben ik als echte Helmonder natuurlijk niet te beroerd voor. De voldoening en de blijdschap aan de andere kant van de lijn maakten alles dubbel en dwars goed.

Neem niet zomaar genoegen met ‘nee’

De moraal van het verhaal: neem niet zonder meer genoegen met een ‘nee’ als antwoord. Vaak is er van een ‘nee’ een ‘ja’ of minimaal een ‘misschien’ te maken. Wanneer je maar echt wilt en bereid bent te kijken naar het hele plaatje, in plaats van je blind te staren op een momentopname die is genomen in een bizarre tijd, is er meer mogelijk dan je denkt. Ik kan natuurlijk geen ijzer met handen breken, maar klemmende deuren kunnen vaker open dan je denkt.

Roland van de Kerkhof

Deel dit artikel:

Meer weten?

Neem contact op met Hypothekerkhof.