Is overbieden overbodig?

Tekst: heavymettaal.com

Nog niet zo heel lang geleden, lieve kinderen, gingen huizen voor een heel redelijk bedrag in de verkoop. Toen kon je nog wel een eindje onder de vraagprijs bieden om toch eigenaar te worden. Dat is nu wel anders: overbieden is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar is dat wel nodig?

Daar staat-ie dan, te stralen op Funda: misschien wel jouw toekomstige huis. Instapklaar, de kozijnen hebben vorig jaar nog een lik verf gehad en je ziet je vrouw zó staan, aan het stijlvolle kookeiland. En de vraagprijs? Ook die is best goed.

Overbieden

Je koopt een huis natuurlijk niet alleen op basis van groothoekfoto’s; je wilt het zien, ruiken en voelen. Tijdens een bezichtiging laat de verkoopmakelaar je alle voordelen van de woning zien en als je de beste man op zijn woord mag geloven, zijn dat er nogal wat. Bij het aantrekken van je jas in de hal geeft de makelaar nog een goedbedoeld advies: als je dit huis wilt hebben, kun je maar beter overbieden, want er zijn meerdere kopers op de kust.

Probeer die nacht maar eens goed te slapen…

Vaak komen in verwarring gebrachte kopers – met name starters die in de markt zijn voor een woning tot 325 mille – dan naar HypotheKerkhof. “Jeroen, hoeveel moeten we overbieden?”, vragen ze dan. Voor mij is dat moeilijk te bepalen. Omdat ik het huis en de eventuele pluspunten en tekortkomingen niet ken, maar ook omdat ik niet kan bepalen wat de waarde voor de kopers is. Overbieden is het in geld uitdrukken van een emotionele waarde. Voor mij is die emotie niet zo groot. Ik heb veel affiniteit met onroerend goed, maar niet met ontroerend goed.

Een aankoopmakelaar levert geld op

Mijn advies in dat geval: neem een aankoopmakelaar mee. Ja, die kost geld, maar vaak levert het je veel meer op. Een goede aankoopmakelaar kan je namelijk perfect helpen en heel veel geld besparen. Hij of zij kent de markt en vaak ook de verkoopmakelaar, want de makelaardij is best een klein wereldje en dikwijls gunnen ze elkaar hun succesje. Een aankoopmakelaar kan soms achterhalen wat het hoogste bod is. Daar kun je dan mooi vlak boven gaan zitten en dan kan het zomaar kassa (of beter gezegd: casa) zijn.

Een aankoopmakelaar meenemen is dus zéker het overwegen waard. Als je wilt, kan HypotheKerkhof je helpen aan de namen van de betere aankoopmakelaar bij jou om de hoek. Want ook wij kennen de weg in de regionale huizenwereld.

Ontbindende voorwaarden nodig?

Dan nog iets anders: de ontbindende voorwaarden (dat is niet zo luguber als het klinkt). Laat je deze in het voorlopig koopcontract opnemen, dan kun je boetevrij afzien van het kopen van het huis wanneer je de financiering niet rond krijgt. Verkopers hebben dus liever geen ontbindende voorwaarden in het contract, want het kan een aardige spelbreker zijn. Wanneer de twee hoogste biedingen ongeveer gelijk zijn en één bod is zonder voorbehoud van financiering, kiest de verkoper natuurlijk voor dat bod. Persoonlijk zou ik wél kiezen voor ontbindende voorwaarden in het contract, maar je wilt jezelf natuurlijk ook niet uit de markt prijzen.

Is het uitbrengen van een bod zonder voorbehoud van financiering verantwoord? Kan zijn. Het is slim om voordat je naar een huis gaat kijken eens met ons te komen praten. Wij bekijken dan je financiële situatie en kunnen je vertellen op welk hypotheekbedrag je kunt rekenen en of het, gezien onder meer je inkomen en een eventuele BKR-registratie, aan te bevelen is om ontbindende voorwaarden op te laten nemen. Grote kans dat je dan een stuk beter slaapt, na een eerste rondleiding door het huis dat binnenkort misschien wel van jou is!

Jeroen Verspaget
Financieel adviseur HypotheKerkhof

Deel dit artikel:

Meer weten?

Neem contact op met Hypothekerkhof.