Honderden euro’s besparen met het verduurzamen van je huis. Dít is het moment!

Tekst: heavymettaal.com

Vier keer je tank volgooien. Zes keer jezelf volgooien bij Café De Bascule. Vijftien keer met je gezin uit eten bij cafetaria De Gulle Big in Stiphout. Een uitpuilende kar boodschappen halen bij de Aldi (of een goedgevuld mandje bij de AH). Zomaar wat voorbeelden van dingen die je kunt doen met € 300,- per maand. Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om dat bedrag te besparen (zonder je echtgenote de deur te wijzen)? Wij leggen graag uit hoe.

Eerst willen we het even over de huizenmarkt hebben. Die is nogal onrustig. De hypotheekrente is de laatste tijd snel gestegen. De huizenprijzen daalden juist, zoals dat vaker gaat. Sommige mensen vinden het spannend om in deze tijd een woning te kopen. Dat hoeft helemaal niet; een huis kopen is nog steeds erg interessant.

Koop je een huis, dan kijk je naar de maandelijkse lasten die daarbij horen. Die moet je natuurlijk goed kunnen dragen. Dat is het eerste waar we naar kijken wanneer je bij ons aanschuift – of wij bij jou.

Besparen

Steeds een grotere hap uit je budget nemen je energiekosten. Op de energieprijzen hebben wij weinig invloed, maar er zijn wél manieren om er slim mee om te gaan. De beste manier is investeren in het verduurzamen van je woning. Of je nu al een koopwoning hebt, of van plan bent om er een te gaan aanschaffen. In beide gevallen kun je relatief gemakkelijk geld lenen voor een stukje extra hypotheek. Ja, je maandlasten gaan daardoor omhoog. Maar onderaan de streep hou je elke maand geld over. De besparing is namelijk flink hoger dan het bedrag dat je extra betaalt aan hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Laten we eens een rekenvoorbeeld van stal halen, om het duidelijk te maken. Ronald en Samantha kopen een woning in 2019. Hun casa is al redelijk geïsoleerd. Maar vooral Samantha heeft vaak last van koude voeten – je bent vrouw of niet. Ze laten daarom vloerverwarming aanleggen. En nu er toch werklui over de vloer zijn, maar meteen een dozijn zonnepanelen op het dak. Dat alles kost € 10.500,- en daarvoor nemen ze een extra hypotheek. Die kost € 75,- extra per maand. Maar de energierekening wordt hierdoor al € 125,- per maand lager. Da’s al mooi vijf tientjes in de pocket.

Vooral Ronald is voetballiefhebber. Daarom stelt hij voor om in 2021 een Cruijffiaans aantal van veertien zonnepanelen op het dak van de schuur te laten leggen. Hij en zijn vrouw rijden tegenwoordig in een hybride auto, dus dan is wat extra stroom welkom. Deze investering kost eenmalig € 5.500,-. Hiermee wekt het opgewekte duo meer stroom op dan ze verbruiken, waardoor ze € 520,- per jaar terug ontvangen.

En ze hoeven niet meer zo vaak te tanken. De honkvaste Ronald – zelfstandig hypotheekadviseur – komt weinig buiten de regio en voor korte ritjes zet hij zijn voiture op de elektrische stand. Dus: aanzienlijk minder pitstops bij het tankstation: goed voor een besparing van € 2.400,- op jaarbasis. Tank you!

In 2022 stijgen de kosten van met name gas erg hard, met dank aan iemand wiens naam geen plekje op onze site verdient. Maar Ronald en Samantha pakken hem keihard terug, door van het gas te gaan. Ze laten een warmtepomp installeren. De kosten: € 18.000,-. Best een smak geld, dus ze verhogen hun hypotheek. Daardoor stijgen de maandelijkse hypotheeklasten met € 150,-. Maar de besparing per maand is € 200,- omdat ze geen gas meer verbruiken.

Rekensom

Onderaan de streep resulteert dit in de volgende som:

Investeringen/hypotheek                           € 34.000,-
Extra maandlasten                                       € 225,-
Besparingen (energie + benzine)              € 525,-
WINST/BESPARING                                  € 300,- per maand!

Ronald en Samantha bezitten nu een erg duurzaam huis. Zo’n huis dat erg gewild is op de woningmarkt. Immers: als een koper een andere, nog niet verduurzaamde woning in hun wijk koopt, dan betaalt deze koper maandelijks aan energielasten een bedrag van maar liefst € 525,- meer dan het duurzame duo.

We hopen dat we hiermee hebben laten zien dat het verduurzamen van je huis voor iedereen met een koopwoning interessant is (heb je een huurhuis, dan moeten we wellicht een alternatief onderzoeken). Het is vermoedelijk de beste manier om je geld te laten renderen en tegelijkertijd comfortabeler te leven, terwijl je ook onze planeet nog een dienst bewijst. Drie keer winst dus. Net als Helmond Sport dit seizoen, op het moment van schrijven.

Zullen we de som eens maken voor jou?

Wil je dat we deze rekensom eens voor jou maken? Doen we gratis en met plezier. We nemen graag de tijd om ons in jouw persoonlijke situatie te verdiepen. Dus bel even met HypotheKerkhof op 0492-773117. In een mailige bui? Stuur je bericht naar info@hypothekerkhof.nl en we melden ons snel in je postvak!

Deel dit artikel:

Meer weten?

Neem contact op met Hypothekerkhof.